Onderhoud

Onderhoudsadvies bij toepassing van blank of geslepen RvS

Rvs, een combinatie van metalen
Voor rvs vermengt men verschillende metalen: met name ijzer, chroom – minimum 10,5% – en koolstof – maximum 1,2%, naast nikkel, titanium, koper, aluminium enzovoorts. Hierbij gaat chroom oxidatie of roestvorming tegen. De hardheid van rvs hangt af van de dosis koolstof, terwijl nikkel een niet-magnetische werking toevoegt aan de legering. De andere metalen die in veel kleinere hoeveelheden voorkomen, hebben een positieve uitwerking op het corroderen en verwerken van staal.

Rvs, roestvast of roestvrij?
In de volksmond noemt men rvs ook wel inox of roestvrij staal in plaats van roestvast staal, maar rvs kan wel degelijk roesten. Hoe snel rvs roest, hangt af van het chroomgehalte van de legering of van de bewerkingen die rvs ondergaat. Chroom vormt namelijk een beschermend laagje chromoxide die het metaal bedekt. Bij beschadigingen kan de chromoxidelaag zichzelf herstellen bij voldoende zuurstof.

Roestvaststaal staat aan de buitenzijde onder invloed van verschillende atmosferische omstandigheden afhankelijk van de plaats en omgeving. Hierbij moet worden gedacht aan plaatsen in de omgeving van industrieel milieu (spoor en autosnelweg) en maritiem milieu. Doordat het roestvaststaal continu aan deze omstandigheden wordt blootgesteld betekent dit een verzwaring van de condities waarmee het te maken krijgt. Daarom wordt er een relatief zwaar onderhoudsadvies gegeven voor het reinigen van roestvaststaal dat zich buiten bevindt.

Voor een optimaal reinigingsresultaat is het belangrijk dat de temperatuur niet onder de 10°C is.

Reiniging vindt afhankelijk van de constructie plaats met koud water en de hand (spons/wisser) of met een hogedrukreiniger (min. 130 bar) en koud water. Bij kieren en openingen kan men beter geen hogedrukreiniger toepassen. Ter vermijding van contaminatie dienen uiteinden van wissers, spuitlansen, ladders, afstandhouders en andere onderdelen welke in contact komen met roestvaststaal voorzien te zijn van een kunststof bescherming of roestvaststaal;

Bij gevelbeplating en kozijnen verdient het aanbeveling de eenvoudige reiniging te combineren met het wassen van de ramen. Bij sierbeplating bestaande uit relatief grote oppervlakten, kunnen extra voorzieningen voor de bereikbaarheid noodzakelijk zijn, alsmede aanpassing van de hulpmiddelen;

Men moet er, bij het schoonmaken van alle onderdelen, voor zorgen dat agressieve schoonmaakproducten absoluut niet in contact komen met het roestvaststaal. Indien er ook maar een kleine kans bestaat dat dit niet is uit te sluiten dienen alle aanwezige roestvrijstalen onderdelen voor aanvang van de schoonmaakwerkzaamheden geheel te worden afgedekt of met plastic folie te worden afgeplakt.

De grootste zwakte van RVS is dat het niet bestand is tegen chloorhoudende stoffen, het is daarom af te raden RVS met deze stoffen schoon te maken.

Albaadviseert 4 x per jaar RVS cleaner. Dit heeft ook een beschermende werking op de scharnier punten. Of een ander gelijkwaardig product.

Deze RVS cleaner is verkrijgbaar via Alba Postkasten.

Bij de producten van ALBA worden standaard RVS Aisi 316 toegepast

U zoekt een postkast..

Direct een offerte?

Over Alba Postkasten

Met Alba Postkasten haalt u ruim 30 jaar ervaring in huis! Wij ambiëren zo flexibel mogelijk, de door u ontworpen entree te realiseren. Zowel in de te gebruiken materialen als vormgeving.

Wij adviseren u daarbij graag betreffende de te hanteren normen voor zowel de PostNL, woonkeur en intercom- of video plaatsing. Onze constructeurs zijn u dan ook graag van dienst.

De postkasten voldoen aan de NEN-normeringen. Onze kasten met een strak uiterlijk zijn zo geconstrueerd dat ze bestendig zijn tegen vandalisme. Er is tevens veel aandacht besteed aan de briefkleppen. Deze zijn zeer geluidsarm en er is een begrenzing aangebracht tegen het beschadigen. Kortom; een fraai en doordacht ontwerp.

Door de enthousiaste ontvangst van de postkasten, mede door het strakke uiterlijk, kennen we reeds vele opdrachtgevers bij aannemers, beleggers, woningcorporaties en architectenbureaus.

Wij opereren vanuit Maastricht, maar leveren geregeld in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht. Neem contact met ons op voor vrijblijvend advies en een offerte op maat!

Harrie Bemelmans
Oprichter en eigenaar